few little待办事项整理秘诀


few little,little some

few 和little的意思是否定的,表示“很少”;而a little和some的意思是肯定的,表示“有一些”。

few 和 a few修饰可数名词;little 和 a little 修饰不可数名词。

Some/few/a little/little用法讲解

little,后跟不可数名词,意思是几乎没有,很少

few,后跟可数名词复数,意思是几乎没有,很少

a little:一点点,用于修饰不可数名词,肯定用法。

some:一些,用于修饰可数名词和不可数名词,肯定用法。

little:用于不可数名词,否定用法。

few:用于可数名词,否定用法。

例:There is a little fish in the pool.

池塘里有几条鱼。

There are some apples on the table.

桌上有几个苹果。

There is little fish in the pool.

池塘里几乎没有鱼。

There are few apples on the table.

桌子上几乎没苹果。

虽然都表示“少”,但

(1)few, some是可数的, little, a little是不可数的。

(2)some, a little含肯定意味, few, little含否定意味。这里所谓的“肯定意味”和“否定意味”应该这样来理解:同样是半杯水,口渴者会认为:There is little water in the glass. 而不口渴的人则会认为:There is a little water in the glass.

一:

1.few修饰可数名词复数。

2.few (= not many; hardly any)含否定意义;some (= a quantity of, 部分;一些) 含肯定意义。

3. not a few = no few = quite a few = a good few = many。

4.当 few受 every, last, past, next, some, very等词所修饰时,表示肯定意义,few 之前不再有冠词。如:

In the last few minutes, he checked up his paper again.

It took us some few days to repair the machine.

They are very few in number.

There were too few of them.

He goes to see his grandma every few weeks.

5.在非正式文体中很少见,一般用或代替,如:

Only a few people attended the meeting.

另外,little / a little

Little remains to be done about it. (作主语)

A little remains to be done.

Please give me a little. (作宾语)

He knows a little of everything.

There is very / but little time left. (作定语)

Don’t worry; you still have a little time.

1. little修饰不可数名词,表示“量”。

2. little含否定意义(反义词:much);a little含肯定意义(反义词:none)。

3.在非正式英语中,一般很少用little,常用not much, only a little来代替,如: We haven’t got much money / time.

Some/few/a little/little练习题

1. There is _______ water in the glass. Let's go and get some.

A. few

B. much

C. many

D. little

2. We still have _______ apples in the basket. You don’t have to buy any.

A. few

B. some

C. little

D. a little

3. I am new here. So I have _______friends here.

A. few

B. some

C. little

D. a little

4. I’m _______ thirsty. Can I get something to drink, mom?

A. few

B. some

C. little

D. a little

5. There is _______ money in my pocket, so I can’t buy anything now.

A. few

B. some

C. little

D. a little

6. He has_______ friends here, he feels lonely (孤独地).

A. few

B. some

C. little

D. a little

7. I enjoy my life here. I have_______ friends and we meet quite often.

A. few

B. some

C. little

D. a little

8 The lake is not near, so there are _______ people going swimming there.

A. few

B. some

C. little

D. a little

9. The twins can speak only _______ French.

A. few

B. some

C. little

D. a little

10.Let's go and have a drink. We still have _______time before the train leaves.

A. few

B. some

C. little

D. a little

11.Please wait just _______ minutes; I'm going to clean myself up.

A. few

B. some

C. little

D. a little

12._______ people know where Phillip lives. Only his parents can tell us.

A. few

B. some

C. little

D. a little

13. Ladies and gentlemen,I have _______ words to say.

修改后的内容:

A. Some

B. A few

C. Little

D. A little

14. Can you get here _______ earlier next time?

A. Some

B. A few

C. Little

D. A little

15. Now be quiet for _______ minutes and listen to this.

A. Some

B. A few

C. Little

D. A little

16. There is _______ ink in my bottle, can you give me _______ ink?

A. Some, some

B. Little, a little

C. A little, little

D. A little, a little

标答: 1. D 2. B 3. A 4. D 5. C 6. A 7. B 8. A 9. D 10. D 11. B 12. A 13. B 14. D 15. B 16. B; B